Connect with us

Stoppa Skeda Bergtäkt

Buffeln på vägarna – Svevia och de 50 miljarderna

Media

Buffeln på vägarna – Svevia och de 50 miljarderna

I ett avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras oschysst konkurrens och hur statliga företag beter sig.

Varje år upphandlar Trafikverket vägprojekt för 51 miljarder kronor. Det är ungefär lika mycket som rättsväsendet, där Polisen ingår, kostar varje år. En ny rapport från organisationen Företagarna menar nu att en aktör på den här marknaden konsekvent lägger sig under marknadspris. Det handlar om Svevia, ett helstatligt företag som bygger vägar. Enligt Näringsdepartementet har Svevia inget samhällsuppdrag utan ska verka på på affärsmässiga villkor. Men enligt Företagarna gör de alltså inte det.

Underprissättningen gör att privata företag som exempelvis Skanska och Peab inte bara förlorar uppdrag. De vill inte heller delta i upphandlingar för att de vet att de kommer att förlora, enligt rapportens författare.

Svevia själva är kritiska till rapporten och menar att Företagarna har dragit fel slutsatser. Har vi ett statligt bolag som agerar olagligt på den här marknaden eller är det statliga bolaget bara överlägset? Ledarsidans Lydia Wålsten och Jesper Sandström diskuterar med Magnus Johansson, upphandlingsansvarig på Företagarna och författare till rapporten, Erik Trollius, revisionsdirektör på Riksrevisionen och Johan Nyström, forskare inom transportekonomi och upphandling, tidigare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut.

https://www.svd.se/buffeln-pa-vagarna–svevia-och-de-50-miljarderna

Fortsätt läsa
Du kanske också gillar...

Mera i Media

Up