Connect with us

Stoppa Skeda Bergtäkt

Statliga Svevia konkurrerar oschysst

Media

Statliga Svevia konkurrerar oschysst

Statlig jätte lämnar låga anbud som konkurrenterna inte kan matcha, visar Företagarnas granskning.

Företagarna har granskat hur det statligt ägda företaget Svevia agerat i anbudsförfaranden i 285 offentliga upphandlingar åren 2013-2018. Bakgrunden är att vi upprepade gånger fått signaler från våra medlemmar om att det statliga bolaget ägnar sig åt prisdumpning i sitt anbudsgivande, vilket är en form av osund konkurrens.

Svevia har fokus på tillväxt och har vunnit en stor andel av Trafikverkets upphandlingar, så pass många att bolaget är idag Trafikverkets största leverantör. 

Slår undan fötterna för privata företag

Att ett statligt bolag vinner en så stor del av Trafikverkets upphandlingar är problematiskt eftersom det slår undan fötterna för privata aktörer med minskad innovationskraft och ökad marknadskoncentration som följd. Detta drabbar i slutändan skattebetalarna som inte får valuta för sina investerade skattepengar.

− Vår granskning visar på oförklarliga underprissättningar hos Svevia som i dag är Trafikverkets största leverantör. Detta i kombination med att Svevias division anläggning visar minusresultat fyra av de fem granskade åren tyder på att det finns en osund konkurrenssituation, säger Magnus Johansson, Företagarnas expert på offentlig upphandling och konkurrens. 

Snittavvikelsen mellan Svevia och första förlorande anbud på de tio största affärerna är drygt 13 procent och hela 23 procent på alla anbud som Företagarna har granskat. Den största avvikelsen innebar att Svevia vann med ett anbud på 262 miljoner kronor och närmsta konkurrent förlorande med sitt anbud på 461 miljoner kronor, en skillnad på 75 procent.   

LÄS ÄVEN: Dagens Industri: Småföretagaren ger upp priskriget: ”Ingen idé att slåss mot staten”.

Tydligare ramar för statliga bolag

Sveriges privata företag, både små och stora, behövs för att hela landet ska utvecklas och leva. 

− Statliga bolag ska inte bedriva en expansiv strategi och ta marknadsandelar på en fungerande marknad. En ökad marknadskoncentration riskerar att slå ut småföretag. Därför bör statliga bolag som inte har ett samhällsuppdrag få tydligare och striktare ramar, säger Magnus Johansson

Dagens Industri lyfter granskningen av Svevia

I artikeln ”Företag rasar mot statliga jätten − ”dumpar” sina anbud” tittar DI närmare på Företagarnas granskning och intervjuar Magnus Johansson.  I en anslutande artikel bemöter Svevia kritiken: ”Svevias vd svarar på kritiken: felaktiga slutsatser”.”

Fortsätt läsa
Du kanske också gillar...

Mera i Media

Up